Crunchy spicy potato recipe | in hindi |

      
Crunchy spicy potato recipe | in hindi |


   कुरकुरे मसालेदार आलू


सामग्री:-


1.) 5 उबले आलू 


2.) स्वादानुसार नमक और लाल मिर्च पाउडर


3.) 1 छोटा चम्मच अमचूर पाउडर


4.) 30 ग्राम कद्दूकस किया हुआ चीज़


5.) 2 टेबल स्पून बारीक सेव


6.) थोडा़ सा हरा धनिया


7.) 2 टेबल स्पून टोमैटो सॉस


8.) 1 टेबल स्पून धनिये की चटनी


9.) 2 टेबल स्पून  कॉर्नफ्लोर


10.) 3 बड़े चम्मच मक्खन


11.) 2 बड़े चम्मच कद्दूकस किया हुआ पनीर


12.) तेल- तलने के लिए 



तरीका:-


आलू को दो बराबर भागों में काट लें।


चाकू या क्यूब कटर से बीच के गूदे को गोल आकार में निकाल लें।


एक कांच के बाउल में नमक, लाल मिर्च पाउडर, कॉर्नफ्लोर और पानी डालकर गाढ़ा घोल बना लें।








आलू को  घोल में अच्छी तरह लपेट कर कुछ मिनट के लिए सूखने के लिए छोड़ दें।


एक कड़ाही में तेल गरम करें और इन आलूओं को सुनहरा होने तक तलें।


उसी कड़ाही में  गरम तेल में जीरा तड़का लें।


आलू, पनीर और मसाले डालकर सुनहरा होने तक पकाएं।


आलू के बीच में (जहां चाकू से गूदा निकाला जाता है) टमाटर की  सॉस, धनिये की चटनी लगाएं।


आलू के खोखले हिस्से में आलू का मसाला ऊपर तक भरें।


अब कढ़ाई में मक्खन डालकर इन आलूओं को रख दें।


आलू का मसाला जिस भाग में भरा है उसे तवे पर ऊपर की तरफ रखना हे।


ऊपर से थोडा़ चीज़ डालें, ढकन लगा कर सुनहरा होने तक पकाएं।


कुरकुरे मसालेदार आलू खाने के लिए तैयार हैं।


एसे परोसना हैं-


कुरकुरे आलू को एक छोटी कटोरी में रखें।


ऊपर से हरा धनिया, पीली सेव छिड़कें और टोमैटो सॉस के साथ परोसें।


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टीम कुकिंग हिंदी

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  CRUNCHY SPICY POTATOES


INGREDIENTS:-


1.) 5 boiled potato 


2.) Salt and red chili powder according to taste


3.) 1 tsp Amchur powder


4.) 30 grm Grated Cheese


5.) 2 tbsp Finely Sev


6.) A little green coriander


7.) 2 tbsp Tomato sauce


8.) 1 tbsp Coriander chutney


9.) 2 tbsp Corn flour


10.) 3 tbsp Butter


11.) 2 tbsp Grated cheese


12.) Oil for fring


METHOD:-

Cut the potato into two equal parts.


with a knife or cube cutter, take out the middle pulp in a circular shape.


Make a thick batter by adding salt, red chili powder, cornflour and water to a glass bowl.







Wrap the  potatoes well in the batter and leave them to dry for a minutes.



Heat oil in a pan and fry these potatoes till they become golden.


In thew same pan, temper the cumin seeds in hot oil.


Add potatoes, Paneer and spices and cook  till golden brown.



Apply tomato sauce, coriander chutney in the center of the  potato ( where the pulp is removed with a knife).


Fill the potato masala in the hollow part of the potato till the top.



Now put butter in the pan and keep these potatoes.


The part in which the potato masala is filled is to be placed on the top of the pan.


Put some cheese on top, cover  and cook till it becomes golden.


Crunchy spicey potatoes are ready to eat.


Serve as-


Place crunchy potatoes in a small bowl.


Sprinkle green coriander, yellow sev on top and serve with tomato sauce.


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Team COOKING IN HINDI

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