chicken recipe in hindi | Tandoori chicken |

chicken recipe in hindi | Tandoori chicken |


चिकन रेसिपी बनाने के लिए सामग्री

1.) 1 किलो चिकन


2.) 1 प्याज कटा हुआ


3.) 2 नींबू


4.) 1 गुच्छा हरा धनिया

  

5.) 2 बड़े चम्मच लहसुन कटा हुआ


6.) 2 बड़े चम्मच अदरक कटा हुआ


7.) 225 ग्राम दही


8.) नमक अपने स्वादानुसार


9.) 2 चम्मच मिर्च पाउडर


10.) 1 छोटा चम्मच गरम मसाला


11.) 1/2 छोटा चम्मच मेथी पिसी हुई


12.) 1 चम्मच चाट मसाला


13.) 1 छोटा चम्मच काली मिर्च पिसी हुई


चिकन रेसिपी बनाने की विधि

एक बाउल में लहसुन-अदरक का पेस्ट बना ले | लहसुन-अदरक का पेस्ट, दही, नमक, मिर्च पाउडर, गरम मसाला, पिसी हुई मेथी, चाट मसाला, काली मिर्च का पेस्ट डालकर आठ से दस मिनट तक फेंटें। 

चिकन को कांटे से अच्छी तरह गोंदकर मसाले में दले और मसाले को चिकन पर अच्छी तरह से रगडे, फिर चिकन को चार से छह घंटे से लेकर रात भर के लिए चिकन को मसाले में मेरीनेट होने दे | 

इस दौरान चिकन को चार-छह बार पलट दें। मैरीनेट किए हुए चिकन को तंदूर में बेक करें या ओवन को 220*C, 425*F, गैस मार्क पर प्रीहीट करें। 

चिकन को वायर ट्रे पर रखें और दस मिनट तक बेक करें, फिर पलटें और दस मिनट और बेक करें। उसके बाद नीबू और हरा धनियां को इच्छानुसार छिड़क कर गरमागरम परोसें


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टीम कुकिंग हिंदी

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Ingredients for making chicken recipe 

1.) 1 kg chicken


2.) 1 onion chopped


3.) 2 lemons


4.) 1 bunch coriander leaves


5.) 2 tbsp chopped garlic


6.) 2 tbsp chopped ginger


7.) 225 g curd


8.) Salt as per your taste


9.) 2 tsp chili powder


10.) 1 tsp garam masala


11.) 1/2 tsp ground fenugreek seeds


12.) 1 tsp chaat masala


13.) 1 tsp ground black pepper



Method for making chicken recipe 

Make garlic-ginger paste in a bowl. Add garlic-ginger paste, curd, salt, chili powder, garam masala, ground fenugreek, chaat masala, black pepper paste and beat for eight to ten minutes. 

Glue the chicken well with a fork and rub the spices well on the chicken, then let the chicken marinate in the spices for four to six hours to overnight. 

During this, turn the chicken four or six times. Bake the marinated chicken in a tandoor or preheat oven to 220*C, 425*F, gas mark. 

Place the chicken on the wire tray and bake for ten minutes, then flip and bake another ten minutes. After that sprinkle lemon and coriander as desired and serve hot.


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Team COOKING IN HINDI

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