Paneer pakiza recipe in hindi

Paneer pakiza recipe in hindi



 पनीर पाकीजाह

सामग्री:-

1.) 400 ग्राम पनीर


स्टफिंग के लिए :-


1.) 2 बड़े चम्मच गाढ़ी मलाई


2.) 1 टेबल-स्पून बारीक कटी हरी मिर्च


3.) 1 टेबल-स्पून किसी हुई अदराक


4.) 1 टेबल-स्पून पुदीना पाउडर 


5.) 1/2 छोटा चम्मच खसखस


6.) 1/4 छोटा चम्मच साबुत लाल मिर्च


7.)  स्वादानुसार नमक


ग्रेवी के लिए:-


1.) 250 ग्राम प्याज की प्यूरी


2.) 1/2 - 1/2 कप दही और टमाटर प्यूरी


3.) 1-1 टेबल-स्पून काजू का पेस्ट और मक्खन


4.) 1 छोटा चम्मच धनिया और खसखस


5.) 1/4 - 1/4 छोटा चम्मच हल्दी और गरम मसाला


6.) 2 छोटी पिसी हरी इलायची 


7.) 1 हरी मिर्च


8.) नमक स्वादानुसार


9.) आवश्यकतानुसार तेल


गार्निशिंग (सजने)  के लिए:-


1.) 1/4 कप क्रीम


2.) आवश्यकतानुसार बारीक कटा हुआ प्याज, टमाटर, हरा धनिया और हरी मिर्च



तरीका:-

पनीर को प्याले या ढक्कन से गोल आकार में काट लीजिए.


दो का एक सेट बनाया जाएगा।


स्टफिंग  बनाकर पनीर के गोल टुकड़े पर फैला दीजिये.


इसके ऊपर एक और टुकड़ा रखें और हल्का सा दबा दें।


जिससे वे चिपके रहते हैं।


इसी तरह से पूरा पनीर तैयार कर लीजिए.


तवे पर थोड़ा सा तेल डालकर टिकिया की तरह फ्राई कर लें.


हल्का पक जाने पर इसे एक तरफ रख दें।


ध्यान रहे कि पनीर को ज्यदा सुनहरा नहीं होने दे


अब खसखस ​​को भून कर पीस लें और दही डालें.


एक पैन में दो चमच्च तेल गरम करके अदरक का पेस्ट भून लें.


लाल मिर्च, हल्दी, धनिया डालें।


इसे तेल और मसाले अलग होने तक भूनें।


खसखस वाला दही डालें और मिलाएँ, काजू का पेस्ट डालें।


पांच मिनिट बाद टमाटर की प्यूरी भी डाल दीजिए.


जो मसाला भरने से बच गया हे , वह वो भी इसमे मिला दे, एक कप पानी डालें और पकने दें।


जब तेल तैरने लगे तो गरम मसाला, नमक, मक्खन, हरी मिर्च के दो टुकड़े करके ग्रेवी में मिला लें।


पनीर पाकीज़ा को एक सर्विंग डिश में डालें, ग्रेवी डालें और टमाटर, हरी मिर्च, धनिया और क्रीम से सजाएँ।

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टीम कुकिंग हिंदी

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Paneer pakiza

 INGREDIENTS:-

1.)  400 grm Paneer

For the stuffing :- 

1.) 2 tbsp Thick cream

2.) 1 tbsp finely chopped green chilies

3.) 1 tbsp grated Ginger

4.) 1 tbsp fry mint powder

5.) 1/2 tsp poppy seeds

6.) 1/4 tsp rec chilli

7.) Salt as pet taste

For the Gravy:-

1.) 250 grm Onion puree

2.) 1/2 - 1/2 cup curd and tomato puree

3.) 1-1 tbsp Cashew paste and butter

4.) 1 tsp Coriander and poppy  seeds

5.) 1/4 - 1/4 teaspoon Turmeric and Garam masala

6.) 2 small ground Green Cardamom

7.) 1 Green chilli 

8.) Salt as per taste 

9.) Oil as required

For Garnishing:-

1.) 1/4 cup Cream

2.) Finely chopped Onions, tomato, coriander and green chilies as required


Method:-

Cut the Paneer in round shape with a bowl or lid.

A set of two will be made.

Prepare the stuffing ans spread it on the round piece of paneer,

Put another piece on top of it and press it lightly .

To which they stick.

Prepare the whole paneer in the same way.

Put a little oil on the pan and roast it like a cake.

When lightly cooked, Keep it aside.

Be careful not to make the Paneer to o Golden.

Now roast and grind the poppy seeds and add curd.

Heat two ladlefuls of oil in a pan, fry ginger paste.

Add red chili, Turmeric, Coriander.

Fry it till oil and spices separate.

Add poppy curd and stir, add Cashew paste.

After five minutes add Tomato puree as well.

Add the masala  that is left over from filling, Add a cup of water and let it cook.

When the oil starts to float, add Garam masala, Salt, Butter, Green chili.

Make two piece and mix them in the gravy.

Put paneer pakeezah in a serving dish, add gravy and garnish with tomatoes, green chilies, coriander and cream.   

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Team COOKING IN HINDI

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1 Comments

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