Malai Kofta recipe | मलाई कोफ्ता | by cookinghindi

Malai Kofta recipe | मलाई कोफ्ता | by cookinghindi


मलाई कोफ्ता बनाने के लिए सामग्री

1.) 1/2 किलो आलू


2.) 2 चम्मच मलाई


3.) 10 काजू


4.) 50 ग्राम पनीर


5.) 3चम्मच मेदा


6.) 1/2 कप टोस्ट चुरा


7.) नमक अपने स्वादानुसार


8.) काली मिर्च, हरी मिर्च, हरा धनिया।




मलाई के कोफ्ते बनाने की विधि

आलू को नमक डालकर उबाल लें और गरम कर कद्दूकस कर लें। कद्दूकस किये हुए आलू में नमक, काली मिर्च, हरा धनियां अच्छी तरह मिला लीजिये. पनीर को भी कद्दूकस कर लें। आलू की टिकिया बनाकर उसमें पनीर, मलाई,  सुखा नारियल, काजू के टुकड़े भर कर टिकिया को बंद कर दीजिये. मैदे का घोल बना लें, कोफ्ते को घोल में डुबाकर डीप फ्राई कर लें. डीप करके टोस्ट चुरा लपेट लें। जब आप परोसना चाहें तो कोफ्तों पर करी डाल कर परोसें।


मलाई कोफ्ता ग्रेवी बनाने के लिए सामग्री

1.) 2-3 प्याज


2.) 4-5 टमाटर


3.) 1 चम्मच अदरक


4.) लहसुन का पेस्ट


5.) 50 ग्राम मावा


6.) 5-6 बूंद नारंगी रंग


7.) खसखस


8.) 2 चम्मच नारियल पाउडर


9.) 1 कटोरी दूध, नमक अपने स्वादानुसार


10.) काली मिर्च, लाल मिर्च और सूखा धनिया


11.) अंत में गरम मसाला।


मलाई कोफ्ता ग्रेवी बनाने की विधि

तेल गरम करके, प्याज़, हरी मिर्च, लहसुन, अदरक को तल लें और पीस लें. टमाटर को भी पीस लें। इन सबको फिर से कढ़ाई में डालि ये और मावा भी डाल दीजिये. मसाले को  कढ़ाई छोड़ने तक भूनें। खसखस और नारियल पाउडर को दूध में 10 मिनट के लिए पिघलाकर मसाले में डाल दें. कोफ्तों को डोंगो में साजकर, उस पर तरी डालें, कद्दूकस किए हुए पनीर, क्रीम से सजाएं और परोसें।



Ingredients for making Malai Kofta

1.) 1/2 kg Potato

2.) 2 tsp cream

3.) 10 cashew nuts

4.) 50 gram paneer

5.) 3 tsp Meda

6.) 1/2 cup toasted sawdust

7.) salt as per your taste

8.) Black pepper, green chili, green coriander.


Method of making Malai Kofta

Scramble the potatoes and choose hot. In order to mix the data well, pepper, inserting into the potato, inserting into the database Harden the peon too. Take a solution of potato cake, cream, mafia, closed tick flour, dip the koftas and deep fry them. Deep Barred Land Lens. What happens to the koftas when you have to serve


Ingredients for making Malai Kofta Gravy

1.) 2-3 Onion

2.) 4-5 Tomatoes

3.) 1 teaspoon ginger

4.) garlic paste

5.) 50 grams mawa

6.) 5-6 drops orange color

7.) poppy seeds

8.) 2 teaspoon coconut powder

9.) 1 Bowl milk, salt as per your taste

10.) Black pepper, red chili, and Dried coriander

11.) Lastly garam masala.


Method of making Malai Kofta Gravy

Heat the oil, fry the onion, green chili, garlic, ginger and grind it. Grind the tomatoes also. Put all these again in the pan and add mawa as well. Fry the spices till they leave the pan. Melt poppy seeds and coconut powder in milk for 10 minutes and add it to the spices. Dress the koftas in dongo, pour curry over it, garnish with grated paneer, cream and serve.


Post a Comment

Previous Post Next Post