Chili chicken recipe made at home in hindi

 
Chili chicken recipe made at home in hindi
chili chicken recipe in hindi


हॉट चिली चिकन


मात्रा = 4 व्यक्ति


सामग्री-


1.) 650 ग्राम चिकन के टुकड़े


2.) 2 बड़े चम्मच टमाटर प्यूरी


3.) 2 कली लहसुन कटा हुआ


4.) 2 हरी मिर्च कटी हुई


5.) 2 सूखी लाल मिर्च


6.) 1/2 छोटा चम्मच नमक


7.) 1/4 छोटा चम्मच चीनी


8.) 1 छोटा चम्मच मिर्च पाउडर


9.) 1/2 छोटा चम्मच काली मिर्च


10.) 1 छोटा चम्मच चिकन मसाला


11.) 1 बड़ा चम्मच तेल


12.) 1/2 छोटा चम्मच जीरा


13.) 1 प्याज कटा हुआ


14.) 2 तेज पत्ते


15.) 1 छोटा चम्मच हरा धनिया पीसा


16.) 1 चम्मच जीरा


17.) 1/4 छोटा चम्मच हल्दी पिसी हुई


18.) 400 ग्राम टमाटर कटा हुआ


19.) 3/4 कप पानी


20.) 1  चम्मच गरम मसाला


21.) 4 हरी मिर्च लंबी कटी हुई

कैसे बनाना है-

-टमाटर, प्यूरी, लहसुन, हरी मिर्च, साबुत लाल मिर्च, नमक, चीनी, मिर्च पाउडर, काली मिर्च और चिकन मसाले को मिक्सी में पीस कर पेस्ट बना लें.


-एक बड़े बर्तन में तेल गरम करें,


-जीरा डालें, फिर प्याज़ और पत्ते डालें और 4-5 मिनट तक भूनें।




-पिसा हुआ मसाला डालें और दो-तीन मिनट तक फ्राई के बाद धनिया, पिसा हुआ जीरा और हल्दी डालकर दो मिनट तक भुनकर  टमाटर और पानी डालें और धीमी आँच पर गाढ़ा पेस्ट बनने तक पकाएँ।




-चिकन और गरम मसाला डालें और धीमी आँच पर पच्चीस मिनट या चिकन के पकने तक पकाएँ,


-फिर सर्विंग डिश में निकाल लें,


-लंबी कटी हरी मिर्च से सजाकर चपाती के साथ परोसें

अगर आपको और खाने की रेसिपी चाहिए तो कृपया नोटिफिकेशन बटन को ALLOW करें।

हम हर दिन भारतीय भोजन नुस्खा अपलोड करते हैं।

कृपया हमें सपोर्ट करें और कमेंट में प्यार करें।

टीम कुकिंग हिंदी

___________


HOT CHILI CHICKEN

Quantity = 4 persons

Ingredients-

1.) 650 grms Chicken pieces 

2.) 2 tbsp Tomato puree

3.) 2 cloves garlic chopped

4.) 2 green chilies chopped

5.) 2 dry red chilies 

6.) 1/2 tsp salt 

7.) 1/4 tsp sugar

8.) 1 tsp chili powder

9.) 1/2 tsp black pepper

10.) 1 tsp Chicken masala

11.) 1 tbsp oil 

12.) 1/2 tsp cumin

13.) 1 onion chopped

14.) 2 bay leaves

15.) 1 tsp coriander ground

16.) 1 tsp cumin ground

17.) 1/4 tsp Turmeric ground 

18.) 400 grm Tomatoes chopped

19.) 3/4 cups water

20.) 1 tsp garam masala

21.) 4 green chilies long cut

METHOD-

-Make a paste by grinding tomatoes, puree, garlic, green chilies, whole red chili, salt, sugar, chili powder, black pepper and chicken spices in a grinder.

-Heat oil in a large saucepan, 

-Add cumin seeds, then add onion and leaves and fry for 4-5 mintues.

-Add ground masala and after fring for two-three mintues, 

-Add coriander, ground cumin and turmeric and fry for two mintues,

 -Add tomatoes and water and  cook on low flame till a thick paste in formed.


-Add chicken and garam masala and cook on low flame for twenty five minutes or till the chicken is cooked, 

-Then take out in a serving dish, 

-Garnish with long chopped green chilies and serve with chapati

If you need more food recipe please ALLOW the notifiction button.

we upload every day indian food recipe.

please support us and love in comment.

 

Team COOKING IN HINDI

___________



Post a Comment

Previous Post Next Post