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chili chicken recipe in hindi |
हॉट चिली चिकन
मात्रा = 4 व्यक्ति
सामग्री-
1.) 650 ग्राम चिकन के टुकड़े
2.) 2 बड़े चम्मच टमाटर प्यूरी
3.) 2 कली लहसुन कटा हुआ
4.) 2 हरी मिर्च कटी हुई
5.) 2 सूखी लाल मिर्च
6.) 1/2 छोटा चम्मच नमक
7.) 1/4 छोटा चम्मच चीनी
8.) 1 छोटा चम्मच मिर्च पाउडर
9.) 1/2 छोटा चम्मच काली मिर्च
10.) 1 छोटा चम्मच चिकन मसाला
11.) 1 बड़ा चम्मच तेल
12.) 1/2 छोटा चम्मच जीरा
13.) 1 प्याज कटा हुआ
14.) 2 तेज पत्ते
15.) 1 छोटा चम्मच हरा धनिया पीसा
16.) 1 चम्मच जीरा
17.) 1/4 छोटा चम्मच हल्दी पिसी हुई
18.) 400 ग्राम टमाटर कटा हुआ
19.) 3/4 कप पानी
20.) 1 चम्मच गरम मसाला
21.) 4 हरी मिर्च लंबी कटी हुई
कैसे बनाना है-
-टमाटर, प्यूरी, लहसुन, हरी मिर्च, साबुत लाल मिर्च, नमक, चीनी, मिर्च पाउडर, काली मिर्च और चिकन मसाले को मिक्सी में पीस कर पेस्ट बना लें.
-एक बड़े बर्तन में तेल गरम करें,
-जीरा डालें, फिर प्याज़ और पत्ते डालें और 4-5 मिनट तक भूनें।
-पिसा हुआ मसाला डालें और दो-तीन मिनट तक फ्राई के बाद धनिया, पिसा हुआ जीरा और हल्दी डालकर दो मिनट तक भुनकर टमाटर और पानी डालें और धीमी आँच पर गाढ़ा पेस्ट बनने तक पकाएँ।
-चिकन और गरम मसाला डालें और धीमी आँच पर पच्चीस मिनट या चिकन के पकने तक पकाएँ,
-फिर सर्विंग डिश में निकाल लें,
-लंबी कटी हरी मिर्च से सजाकर चपाती के साथ परोसें
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टीम कुकिंग हिंदी
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HOT CHILI CHICKEN
Quantity = 4 persons
Ingredients-
1.) 650 grms Chicken pieces
2.) 2 tbsp Tomato puree
3.) 2 cloves garlic chopped
4.) 2 green chilies chopped
5.) 2 dry red chilies
6.) 1/2 tsp salt
7.) 1/4 tsp sugar
8.) 1 tsp chili powder
9.) 1/2 tsp black pepper
10.) 1 tsp Chicken masala
11.) 1 tbsp oil
12.) 1/2 tsp cumin
13.) 1 onion chopped
14.) 2 bay leaves
15.) 1 tsp coriander ground
16.) 1 tsp cumin ground
17.) 1/4 tsp Turmeric ground
18.) 400 grm Tomatoes chopped
19.) 3/4 cups water
20.) 1 tsp garam masala
21.) 4 green chilies long cut
METHOD-
-Make a paste by grinding tomatoes, puree, garlic, green chilies, whole red chili, salt, sugar, chili powder, black pepper and chicken spices in a grinder.
-Heat oil in a large saucepan,
-Add cumin seeds, then add onion and leaves and fry for 4-5 mintues.
-Add ground masala and after fring for two-three mintues,
-Add coriander, ground cumin and turmeric and fry for two mintues,
-Add tomatoes and water and cook on low flame till a thick paste in formed.
-Add chicken and garam masala and cook on low flame for twenty five minutes or till the chicken is cooked,
-Then take out in a serving dish,
-Garnish with long chopped green chilies and serve with chapati
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Team COOKING IN HINDI
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