वेज स्प्रिंग रोल्स
आपको क्या चाहिए-
1.) 1 कटोरी गेहूं का आटा
2.) 2 बड़े चम्मच बारीक सूजी
3.) तलने के लिए तेल
4.) 2 उबले आलू मसला हुआ
5.) थोड़ा पनीर
6.) 1 बारीक कटा प्याज
7.) 1 बारीक कटी शिमला मिर्च
8.) 1 बारीक कटी गाजर
9.) थोड़े मटर
10.) नमक स्वादानुसार
11.) 1/2 छोटा चम्मच चाट मसाला
12.) 1/2 छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर
13.) 1 चुटकी अजवाइन
ऐसे बनाएं-
-बाउल में आटा और सूजी मिला लें।
-इसमे दो बड़े चम्मच तेल, नमक, अजवायन, एक चुटकी लाल मिर्च पाउडर और थोड़ा सा पानी डालकर सख्त आटा गूंथ लें।
-स्टफिंग (भरावन) के लिए एक प्याले में आलू, बारीक कटा हुआ या मैश किया हुआ पनीर, गाजर, शिमला मिर्च, प्याज, नमक, मटर, लाल मिर्च पाउडर और चाट मसाला मिला दीजिये |
-अगर शिमला मिर्च और गाजर नहीं है तो सिर्फ आलू और प्याज भी डाल सकते हैं |
- अब आटे को रोटी की तरह बेल लें |
-सूखा की आटे परथन लगाकर बीचमें भरावन का मिश्रण रखें।
-रोटी के किनारों पर थोडा़ सा पानी लगाकर रोल कर ले
-रोल करने के बाद दोनों खुले हिस्सों को अच्छी तरह चिपका कर बंद कर दें.
-इसी तरह बाकी आटे से रोल्स तेयार कर ले |
-इन्हें गरम तेल में तल लें।
-तैयार रोल को 2-3 टुकड़ों में काट लें और चटनी के साथ परोसें।
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टीम कुकिंग हिंदी
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Veg Spring Rolls
What do you needed-
1.) 1 bowl Wheat flour
2.) 2 tbsp Fine semolina
3.) Oil for frying
4.) 2 boiled Potatoes mashed
5.) A little Paneer
6.) 1 finely chopped Onion
7.) 1 finely chopped Capsicum
8.) 1 finely chopped carrot
9.) A little peas
10.) Salt as per taste
11.) 1/2 tsp Chaat masala
12.) 1/2 tsp Red chilli powder
13.) 1 pinch Ajwain
Make like this-
-Mix flour and semolina in the bowl.
-Add two tablespoon of oil, salt, carom seeds, a pinch of red chilli powder and a little water and knead a hard dough.
-For the stuffing, mix potatoes, finely chopped or mashed paneer, carrot, capsicum, onion, salt, peas, red chilli powder and chaat masala in the bowl.
-If there in no capsicum and carrot, then only potato and onion can also be added.
-Now roll out the dough like a roti.
-Spread the dry flour and keep the filling mixture in the center.
-Apply a little water on the edges of the roti and roll it.
-After rolling , close both the open parts by sticking them well.
-Similarly prepare rolls from the rest of the dough.
-Fry them in hot oil.
-Cut the prepared rolls into 2-3 piece and serve with chutney.
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Team COOKING IN HINDI
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Fantastic recipe keep it up
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