वेज स्प्रिंग रोल्स recipes | Veg spring rolls recipes | | in hindi |

वेज स्प्रिंग रोल्स recipes | Veg spring rolls recipes | | in hindi |


वेज स्प्रिंग रोल्स


आपको क्या चाहिए-

1.) 1 कटोरी गेहूं का आटा

2.) 2 बड़े चम्मच बारीक सूजी

3.) तलने के लिए तेल

4.) 2 उबले आलू मसला हुआ

5.) थोड़ा पनीर

6.) 1 बारीक कटा प्याज 

7.) 1 बारीक कटी शिमला मिर्च

8.) 1 बारीक कटी गाजर

9.) थोड़े मटर

10.) नमक स्वादानुसार

11.) 1/2 छोटा चम्मच चाट मसाला

12.) 1/2 छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर 

13.) 1 चुटकी अजवाइन



ऐसे बनाएं-

-बाउल में आटा और सूजी मिला लें।

-इसमे दो बड़े चम्मच तेल, नमक, अजवायन, एक चुटकी लाल मिर्च पाउडर और थोड़ा सा पानी डालकर सख्त आटा गूंथ लें।

-स्टफिंग (भरावन) के लिए एक प्याले में आलू, बारीक कटा हुआ या मैश किया हुआ पनीर, गाजर, शिमला मिर्च, प्याज, नमक, मटर, लाल मिर्च पाउडर और चाट मसाला मिला दीजिये |

-अगर शिमला मिर्च और गाजर नहीं है तो सिर्फ आलू और प्याज भी डाल सकते हैं |

- अब आटे को रोटी की तरह बेल लें |

-सूखा की आटे परथन लगाकर बीचमें भरावन का मिश्रण रखें।

-रोटी के किनारों पर थोडा़ सा पानी लगाकर रोल कर ले

-रोल करने  के बाद दोनों खुले हिस्सों को अच्छी तरह चिपका कर बंद कर दें.

-इसी तरह बाकी आटे से रोल्स तेयार कर ले |

-इन्हें गरम तेल में तल लें।

-तैयार रोल को 2-3 टुकड़ों में काट लें और चटनी के साथ परोसें।

अगर आपको और खाने की रेसिपी चाहिए तो कृपया नोटिफिकेशन बटन को ALLOW करें।

हम हर दिन भारतीय भोजन नुस्खा अपलोड करते हैं।

कृपया हमें सपोर्ट करें और कमेंट में प्यार करें।

टीम कुकिंग हिंदी

___________



 Veg Spring Rolls

What do you needed-

1.) 1 bowl Wheat flour

2.) 2 tbsp Fine semolina

3.) Oil for frying

4.) 2 boiled Potatoes mashed

5.) A little Paneer

6.) 1 finely chopped Onion

7.) 1 finely chopped Capsicum

8.) 1 finely chopped  carrot

9.) A little peas

10.) Salt as per taste

11.) 1/2 tsp Chaat masala

12.) 1/2 tsp Red chilli powder

13.) 1 pinch Ajwain


Make like this-

-Mix flour and semolina in the bowl.

-Add two tablespoon of oil, salt, carom seeds, a pinch of red chilli powder and a little water and knead a hard dough.

-For the stuffing, mix potatoes, finely chopped or mashed paneer, carrot, capsicum, onion, salt, peas, red chilli powder and chaat masala in the bowl. 

-If there in no capsicum and carrot, then only potato and onion can also be added. 

-Now roll out the dough like a roti.

-Spread the dry flour and keep the filling mixture in the center.

-Apply a little water on the edges of the roti and roll it.

-After rolling , close both the open parts by sticking them well.

-Similarly prepare rolls from the rest of the dough.

-Fry them in hot oil.

-Cut the prepared rolls into 2-3 piece and serve with chutney.

If you need more food recipe please ALLOW the notifiction button.

we upload every day indian food recipe.

please support us and love in comment.


Team COOKING IN HINDI

___________




1 Comments

Previous Post Next Post