Masala Dosa recipe with sambar and coconut chutney

Masala Dosa recipe with sambar and coconut chutney



मैं आपके साथ मसाला डोसा सांभर, और नारीयल की चटनी की रेसिपी शेयर कर रहा हूं इसे घर पर ट्राई  जरुर करें और फीडबैक जरूर दे | और कमेंट करके बताए के आपको ये रेसिपी केसी लगी |


 स्टफिंग के लिए (सामग्री)

1.) 1/2 किलो आलू
2.) पाव प्याज बारीक कटा हुआ
3.) तीन या चार हरी मिर्च अच्छे से कटी हुई
4.) 1/2 छोटा चम्मच हल्दी
5.) 1 छोटा चम्मच पिसा हुआ धनिया
6.) एक चम्मच मिर्च
7.) नमक स्वादानुसार
8.) दरदरी काली मिर्च 10-12
9.) एक चम्मच तेल
10.) थोड़ी सी हींग और राई।


बनाने की विधि-

आलू को उबालिये, छीलिये और हाथ से दरदरा मैश कर लीजिये. कढ़ाई में तेल डालिये, हींग, राई और जीरा डालिये, जीरा पक जाने पर प्याज़ डालिये, प्याज़ हल्का ब्राउन होने पर इसमें आलू डालिये, नमक, मिर्च, धनिया, काली मिर्च डाल कर मिला दीजिये. कुछ मिनट बाद इसे उतार लें। मसाला थोड़ा लपेटा हुआ होना चाहिए।


मसाला डोसा बनाने के लिए सामग्री-

1.) 3 कटोरी चावल


2.) 1 कटोरी उड़द की दाल


3.) नमक अपने स्वादानुसार


मसाला डोसा बनाने की विधि-

चावल और उड़द की दाल को रात में अलग अलग भिगो दें। सुबह दोनों को अलग-अलग पीस लें। दोनों को एक बड़े बर्तन में डालकर पतला घोल बना लें। इसमें नमक डालकर ढककर धूप में रख दें। 3-4 घंटे बाद जब ख़मीर ऊपर आ जाए तो उसे फैंट लें और गैस पर एक फ्लैट नॉन लैप्ड तवा पर रख दें.


तवे पर थोडा़ सा तेल डालकर चिकना कर लीजिए. अब एक बाउल की सहायता से तवे पर थोडा़ सा घोल डालकर पतला फैला लें. भुन जाने पर स्टफिंग को बीच में रख कर दोनों तरफ से फोल्ड करके एक बार फिर से सेंक कर लीजिए. डोसा तैयार है अब इसे नारियल की चटनी और सांबर के साथ सर्व करें.

सांभर बनाने के लिए सामग्री-

1.) 500 ग्राम अरहर की दाल


2.) कटा हुआ पाव घिया


3.) 2-3 कटा हुआ प्याज


4.) तीन या चार साबुत लाल टमाटर


5.) आधा चम्मच हल्दी


6.) 1 छोटा चम्मच लाल मिर्च


7.) नमक अपने स्वादानुसार


8.) दो बड़े चम्मच सांबर मसाला


9.) मीठे नीम के पत्ते


10.) थोड़ा हींग जीरा और राई


11.) 50 ग्राम इमली


12.) एक बड़ा चम्मच तेल


13.) कटी हुई धनिया पत्ती


सांभर बनाने की विधि-

दाल को अच्छे से धोकर कुकर में डाल दीजिये, अब इसमें तीन गिलास पानी डाल दीजिये, घिया, प्याज़ और टमाटर, हल्दी और नमक डाल कर दाल को पका लीजिये.


तीन से चार प्रेशर के बाद निकाल लें। एक प्याले में इमली को भिगो दीजिये. एक फ्राई पैन में तेल डालकर गैस पर रख दें। तेल गरम होने पर हींग, जीरा, राई और लाल मिर्च डाल कर छौंक लगा दीजिये |. इसमें सांबर मसाला भी डाल दीजिए. इमली को हाथ से मसल कर उसका  पानी भी दाल में डाल दे दाल | हरा धनिया डालें, सांबर परोसने के लिए तैयार है।


नारियल की चटनी बनाने के लिए सामग्री-

1.) चौथाई कप चने की दाल


2.) 1 कप कच्चे नारियल का बुरादा


3.) 2 हरी मिर्च


4.) नमक अपने स्वादानुसार


5.) 1 कप दही


6.) थोड़ा सा अदरक


7.) एक चम्मच सरसों एक चम्मच तेल


नारियल की चटनी बनाने की विधि-

दाल को पकाएं। ऊपर बताई गई सभी सामग्री लें और उन्हें पीस लें। एक बर्तन में तेल गरम करें। तेल गरम होने पर राई का बगार लगाकर पिसी हुई चटनी में डाल दीजिये.


अगर आपको और खाने की रेसिपी चाहिए तो कृपया नोटिफिकेशन बटन को ALLOW करें।

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टीम कुकिंग हिंदी

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I am sharing with you the recipe of Masala Dosa, Sambar, and Coconut Chutney, try it at home and do give your feedback. And comment and tell how you liked this recipe.


Masala Dosa 

For Stuffing ( Ingredients) -

1.) 1/2 kg potato

2.) 500 gram onion finely chopped 

3.) Three or Four green chilies chopped properly

4.) 1/2 teaspoon turmeric

5.) 1 teaspoon ground coriander 

6.) one teaspoon chili

7.) Salt as per you taste 

8.) coarse black pepper 10-12

9.) One Tablespoon Oil

10.) A little asafoetida and mustard seeds.


Method of making-

Boil potatoes, peel and mash it coarsely with your hands. Put oil in the pan Add asafoetida, mustard seeds and cumin seeds to it, when cumin is cooked, add onion, when the onion becomes light brown, add potatoes to it, add salt, chili, coriander, black pepper and mix it. Take it off after a few minutes. The masala should be slightly wrapped. 



Ingredients for making Masala Dosa -

1.) 3 Bowl Rice 

2.) 1 Bowl urad dal 

3.) Salt as per your taste 


 Method of making Masala dosa- 

Soak rice and urad dal separately at night. Grind both separately in the morning. Put both in a big vessel and make a thin batter. Add salt to it cover it and keep it in the sun. After 3-4 hours, when the yeast rises, beat it and put it on a flat non-lapped griddle on the gas.

Grease the pan by pouring some oil on it. Now with the help of a Bowl, pour some batter on the pan and spread it thin. When roasted, Keep the filling in the middle and fold it from both the sides and bake it once more. Dosa is ready now serve it with coconut chutney and sambar.


Ingredients for making sambar-

1.) 500 grams of tur dal

2.) Chopped pav

3.) Chopped onions

4.) Three or four whole red tomatoes

5.) Half a teaspoon of turmeric

6.) 1 Teaspoon of red chili

7.) Salt as per your taste

8.) Two tablespoons of sambar masala

9.) Sweet neem leaves 

10.) Little asafoetida cumin and mustard seeds

11.) 50 grams tamarind

12.) One tablespoon Oil

13.) Chopped coriander leaves


Method of making Sambar-

Wash the lentils thoroughly and put them in the cooker, nowv add three glasses of water to it, add ghee, onions and tomatoes, turmeric and salt and cook the lentils.

Give. Remove after three to four pressures. One soak tamarind in a bowl. Put oil in a fry pan and put it on the gas. When th oil is hot, add asafoetida, cumin, mustard seeds and red chili and sprinkle it. Add sambar masala to it as well. Crush the tamarind with your hand and add its water to the dal. Add coriander leaves, The sambar is ready to serve.


Ingredients for making Coconut Chutney -

1.) Quarter cup gram dal 

2.) 1 cup raw coconut sawdust

3.) 2 green chilies

4.) Salt as per your taste

5.) 1 cup curd

6.) A little ginger 

7.) One teaspoon mustard and one teaspoon Oil


Method of making Coconut Chutney-

Cook the lentils. Take all the above mentioned ingredients and grind them. Heat oil in a pot. When the oil is hot, pour mustard seeds and put it on the ground chutney.


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Team COOKING IN HINDI

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