How to make paneer manchurian in hindi | पनीर मंचूरियन |

How to make paneer manchurian in hindi | पनीर मंचूरियन |


यहां हम घर पर आसानी से बने पनीर (पनीर) मंचूरियन साझा कर रहे हैं। आप घर पर कोशिश कर सकते हैं और उसे वापस फ़ीड दे सकते हैं।


पनीर मंचूरियन बनाने के लिए आपको कौन सी सामग्री चाहिए-

1.) प्याज और टमाटर का पेस्ट 1-1बड़ा चम्मच
२.) अदरक और लहसुन का पेस्ट 1-1 बड़ा चम्मच
3.) चिली सॉस
4.) सोया सॉस और सिरका अपने स्वाद के अनुसार
5.) मक्के का आटा 1 बड़ा चम्मच
6.) गाजर 1 टेबल-स्पून बारीक कटी हुई
7.) पनीर मंचूरियन तलने के लिए तेल (पनीर मंचूरियन)


पकोड़े के लिए -

1.) गाजर 1 कप कद्दूकस किया हुआ
2.) पनीर 1 कप मैश किया हुआ
3.) स्वादानुसार नमक
4.) हरी मिर्च 1 छोटा चम्मच कटी हुई
5.) मैदा 1/2 कप
6.) तलने के लिए तेल


पनीर मंचूरियन बनाने की विधि -

एक पैन में तेल गर्म करें। पकौड़ों की सामग्री को पानी के साथ फेंट लें और पकौड़ों को तल लें। ग्रेवी बनाने के लिए एक पैन में दो टेबल स्पून तेल गरम करें. प्याज, अदरक और लहसुन का पेस्ट डालकर भूनें। टमाटर का पेस्ट डालें और थोड़ा और भूनें। आवश्यकतानुसार पानी डालें। आधा कप पानी में कॉर्नफ्लोर घोलकर ग्रेवी में डालकर गाढ़ा होने तक पकाएं.
ग्रेवी की बची हुई सामग्री डालकर आंच से उतार लें। तैयार ग्रेवी में मंचूरियन पकोड़े के साथ सर्व करें.



अगर आपको और खाने की रेसिपी चाहिए तो कृपया नोटिफिकेशन बटन को ALLOW करें।

हम हर दिन भारतीय भोजन नुस्खा अपलोड करते हैं।

कृपया हमें सपोर्ट करें और कमेंट में प्यार करें।

टीम कुकिंग हिंदी

___________




Here we are share a paneer ( cheese ) Manchurian made at home easily. You can try at home and give feed back to him. 

What ingredients you need for making paneer manchurian-

1.) Onion and Tomato paste 1-1 tbsp 

2.) Ginger and Garlic Paste 1-1 tbsp 

3.) Chili Sauce

4.) Soy Sauce and Vinegar as per your taste

5.) Corn Flour 1 tbs

6.) Carrot 1 tbsp spoon finely chopped 

7.) Oil for frying cheese manchurian ( Paneer manchurian) 


For Pakoras ( Pakoda) -

1.) Carrot 1 cup grated

2.) Paneer 1 cup Mashed

3.) Salt according to taste

4.) Green Chili 1 tsp chopped

5.) Flour 1/2 cup

6.) Oil for frying


Method for making paneer manchurian -

Heat oil in a pan. Beat the ingredients of the pakodas with water and fry the pakodas. To make the gravy, heat two table spoons of oil in a pan. Add onion, ginger and garlic paste and fry it. Add tomato paste and fry a little more. Add water as required. Dissolve cornflour in half a cup of water and add it to the gravy and cook till it becomes thick.

Add the remaining ingredients of the gravy and remove from the flame. Serve with manchurian pakodas in the prepared gravy.


If you need more food recipe please ALLOW the notifiction button.

we upload every day indian food recipe.

please support us and love in comment.

 

Team COOKING IN HINDI

___________








Post a Comment

Previous Post Next Post