dal makhani recipe in hindi by cooking hindi

dal makhani recipe in hindi by cooking hindi



मैं आपके साथ दाल मखनी की रेसिपी शेयर कर रहा हूँ इसे घर पर ट्राई करें और अपनी प्रतिक्रिया अवश्य दें। और कमेंट करके बताएं कि आपको यह रेसिपी कैसी लगी।



आपको क्या सामग्री चाहिए-

1.) उड़द की दाल (साबुत) 1 कप


2.) राजमा 30 ग्राम


3.) चना दाल 30 ग्राम


4.) नमक अपने स्वादानुसार


5.) अदरक का पेस्ट 5 छोटा चम्मच


6.) लहसुन का पेस्ट 5 चम्मच


7.) टमाटर प्यूरी 400 ग्राम


8.) लाल मिर्च पाउडर 1 छोटा चम्मच


9.) मक्खन फिका 3 कप


10.) क्रीम 1/2 कप


 


दाल मखनी बनाने से पहले की तैयारी

दालों को बहते पानी में तब तक धोएं जब तक कि पॉलिश निकल न जाए और  साफ पानी  न मिल जाए। पानी को को गिराकर ताजा पानी डालें और एक घंटे के लिए रख दें। फिर इसे कुछ मिनट तक उबलने के लिए रख दें। इसे आग से उतार लें और एक घंटे के लिए उसी पानी में छोड़ दें। पानी निथार कर एक तरफ रख दें।



दाल मखनी बनाने की विधि

उबली हुई दाल को हांडी में डालिये. तीन लीटर पानी उबालें और आग को बहुत कम कर दें। (31/2 से 4 घंटे तक) ढक्कन लगाकर पकाएं और (यू तो इसे रात भर तंदूर के ऊपर रख दें।) ढक्कन खोलें, झाग उतारें, आंच को थोड़ा बढ़ा दें, लेकिन ज्यादा नहीं और इसे पकाने का आखिरी दौर शुरू करें। इसमें दाल को लकड़ी के चम्मच से 45 मिनट के लिए मैश कर लें. ऐसा करते समय दाल को बर्तन के किनारों से उतारती जाए। पानी कम होता जाएगा। इसमें 1/2 कप मक्खन डालें। अदरक और लहसुन का पेस्ट, टमाटर प्यूरी, लाल मिर्च और नमक डालें और 11/2 घंटे तक पकाएँ। बीच-बीच में हिलाते रहें। इसमें क्रीम डालकर आग से उतार लें। 




परोसने के लिए

एक बाउल में निकाल लें, मक्खन से सजाएँ और तंदूरी रोटी या फुल्के के साथ परोसें। 


अगर आपको और खाने की रेसिपी चाहिए तो कृपया नोटिफिकेशन बटन को ALLOW करें।

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टीम कुकिंग हिंदी

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I am sharing with you the recipe of Dal makhani  try it at home and do give your feedback. And comment and tell how you liked this recipe.


What Ingredients You have need-

1.) Urad Dal ( Whole) 1 Cup

2.) Rajma 30 grams

3.) Chana Dal 30 grams 

4.) Salt as per your taste

5.) Ginger Paste 5 tsp

6.) Garlic Paste 5 tsp

7.) Tomato Puree 400gram

8.) Red chili Powder 1 Small Spoon

9.) Butter Fade 3 Cups

10.) Cream 1/2 Cup

 

Preparation before making Dal Makhani

Wash the pulses in running water till the polish is removed and clear water is obtained. Drop the water and add fresh water and keep it for an hour. Then keep it to boil for a few minutes. Take it off the fire and leave it in the same water for an hour. Drain the water and keep it aside.

Method of making Dal Makhani

Put the boiled dal in the handi. Boil three liters of water and reduce the fire to very low. Cook with the lid on (for 31/2 to 4 hours) and (if u keep it over the tandoor overnight.) Open the lid, take off the foam, increase the flame a little but not much and start the last round of cooking it. Mash the lentils in this with a wooden spoon for 45 minutes. While doing this, the lentils should be removed from the sides of the vessel. The water will decrease. Add 1/2 cup butter to it. Add ginger and garlic paste, tomato puree, red chilli and salt and cook for 11/2 hours. Keep stirring in between. Add cream to it and take it off the fire.

To Serve

Transfer into a bowl, garnish with butter and serve with tandoori roti or phulkas.


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Team COOKING IN HINDI

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