Nargisi Kofta recipe | in Hindi |




Nargisi Kofta recipe | in Hindi |

नरगिस कोफ्ता


आपको क्या चाहिए-


कोफ्ते के लिए-


1.) 400 ग्राम आलू


2.) 100 ग्राम मावा


3.) 1 बड़ा चम्मच कॉर्नफ्लोर 


4.) 1/2 छोटा चम्मच नमक


5.) आवश्यकतानुसार तेल


ग्रेवी के लिए-


1.) 300 ग्राम पालक


2.) 150 ग्राम टमाटर


3.) 100 ग्राम प्याज


4.) 50 ग्राम मावा


5.) 5 ग्राम अदरक


6.) 2 चम्मच लाल मिर्च


7.) 1/4 छोटा चम्मच गरम मसाला 


8.) 1 बड़ा चम्मच तेल


9.) नमक स्वादानुसार


ऐसे बनाएं-


-आलू उबाल लें, छिलकर मेश करे, इसमें नमक, कॉर्नफ्लोर डाल दें

-मावा हाथ से मिलाये और अंडाकर पेड़े बना ले


-आलू की पीठी को हथेली पर फैलाएं, उसमें मावा डालकर पेड़े को बंद कर दें


-इसी तरह सारे  पेड़ बनाकर गरम तेल में तल ले


-पालक को उबालकर पीस लें और प्याज, अदरक, टमाटर को भी पीस लें।


-एक कड़ाही में तेल गर्म करें और प्याज के मिश्रण को भून लें

-करीब दस मिनट बाद लाल मिर्च डालकर भूनें।


-जब  तेल व मसाला अलग हो जाए, तो कद्दूकस किया हुआ पालक, गरम मसाला, नमक डालकर चलाए


-एक सर्विंग बाउल में ग्रेवी रखकर कोफ्ते राखे, ऊपर से मावा डाले और केसरिया नान के साथ सर्व करें


अगर आपको और खाने की रेसिपी चाहिए तो कृपया नोटिफिकेशन बटन को ALLOW करें।

हम हर दिन भारतीय भोजन नुस्खा अपलोड करते हैं।

कृपया हमें सपोर्ट करें और कमेंट में प्यार करें।

टीम कुकिंग हिंदी

___________

Nargisi Kofta


What do you want-


For the koftas-


1.) 400 g potatoes


2.) 100 grams mawa


3.) 1 tbsp cornflour


4.) 1/2 tsp salt


5.) Oil as required


For Gravy-


1.) 300 grams spinach


2.) 150 grams tomato


3.) 100 grams Onion


4.) 50 grams mawa


5.) 5 grams ginger


6.) 2 tsp red chilli


7.) 1/4 tsp garam masala


8.) 1 tbsp oil


9.) Salt to taste


Make like this-


- Boil the potato, Peel and mash, add salt, cornflour to it.


-Mix mawa with your hands and make pedas by rolling eggs.


-Spread the back of the potato on the palm, put mawa in it and close the peda.



-Similarly make all the trees and fry them in hot oil.



-Boil spinach and grind it and also grind onion, ginger, tomato.



-Heat oil in a pan and fry the onion mixture


-After about ten minutes add red chili and fry.



-When the oil and spices separate, add grated spinach, garam masala, salt and stir.


-Keep the gravy in a serving bowl, rake the koftas, sprinkle mawa on top and serve with saffron naan.

केसरिया नान

आपको क्या चाहिए-

1.) 400 ग्राम मैदा

2.)50 ग्राम दही

3.) 25 मिली दूध

4.) 1 चम्मच चीनी

5.) 1/2 छोटा चम्मच चीनी

6.) 1/2 नमक

7.) 1/4 छोटा चम्मच बेकिंग पाउडर

8.) 10-12 केसर की किस्में

9.) ३ बड़े चम्मच तेल

ऐसे बनाएं-

मैदा को छान लें और तेल, नमक, चीनी, बेकिंग पाउडर और दूध मिला लें। इसे दही से गूंद लें और दो घंटे के लिए किसी गर्म स्थान पर ढककर रख दें।

केसर को दो बड़े चम्मच दूध में भिगो दें।

इसके गोले बनाकर हाथ से थपथपाएं, इसके ऊपर केसर वाला दूध फैलाएं और इसे गैस तंदूर में सेंक लें।

Kesariya naan( Saffron Naan )

what do you needed-

1.) 400grm Maida

2.) 50 grm curd

3.) 25ml milk

4.) 1tsp sugar

5.) 1/2 tsp Sugar

6.) 1/2 salt

7.) 1/4 tsp baking powder

8.) 10-12 saffron strands

9.) 3 tbsp Oil

Make like this-

Sieve Maida and mix oil, salt, sugar, baking powder and milk. Knead it with curd and keep it covered in a warm place for two hours. 

Soak saffron with two tablespoon of milk.

Make balls and dab with your hands, spread saffron milk on it and bake it in a gas tandoor.

If you need more food recipe please ALLOW the notifiction button.

we upload every day indian food recipe.

please support us and love in comment.


Team COOKING IN HINDI

___________

              Dahi kabab  recipe 




Post a Comment

Previous Post Next Post