Momos recipe with chutney | by cookinghindi |

Momos recipe with chutney  | by cookinghindi |
Momos recipe


मोमोज रेसिपी भारत में सबसे अच्छा फास्ट फूड है यह सभी जानते हैं। यह बहुत ही स्वादिष्ट और तीखा होता है इसका आकार मोदक जैसा होता है। मैं आपके साथ चटनी (हरा, लाल) के साथ मोमोज की एक रेसिपी शेयर करता हूं जो आपको पंसद आएगा | 

यहां हम मोमोज की रेसिपी शेयर कर रहे हैं।

आपको क्या सामग्री चाहिए -

खोल के लिए 

1.) मैदा 1 कप


2.) तेल 1 छोटा चम्मच


3.) नमक 1/4 छोटा चम्मच


स्टफिंग के लिए

1.) पत्ता गोभी 1/2 कप कद्दूकस किया हुआ


2.) गाजर 2 बड़े चम्मच कद्दूकस किया हुआ


3.) लहसुन 1 छोटा चम्मच बारीक कटा हुआ


4.) प्याज 2 बड़े चम्मच बारीक कटा हुआ


5.) सोया सॉस 1 छोटा चम्मच (वैकल्पिक)


6.) पिसी हुई काली मिर्च 1/4 छोटा चम्मच


7.) स्वादानुसार नमक


8.) तेल 1 बड़ा चम्मच



ऐसे बनाएं-

मैदा में तेल, नमक डालकर, थोड़ा-थोड़ा पानी डालते हुए, सख्त गूंथे | कड़ाही में तेल डालकर गरम कीजिए | कटा हुआ प्याज और लहसुन डालकर तेज आंच पर भूनें। पत्ता गोभी और गाजर को एक साथ भूनें। आँच बंद कर दें, काली मिर्च, नमक और सोया सॉस डालकर अच्छी तरह मिलाएँ।


अब गूंथे हुए आटे की छोटी-छोटी लोइयां बना लें |एक लोई को बहुत पतला बेल कर गिलास की सहायता से गोल काट लीजिये. किनारों पर दो चम्मच भरावन का मिश्रण डालें और उस पर पानी लगाकर मुंह को बंडल की तरह ढककर मोमोज का आकार दें। इसी तरह सारे मोमोज बना लें. एक स्टीमर या पैन में पानी गरम करें। मोमोज को एक ट्रे में स्टीमर या तवे पर रखें और दस से बारह मिनट तक भाप में पका लें। इन मोमोज को चिली सॉस और चटनी के साथ परोसें |

Momos recipe with chutney  | by cookinghindi |
Chutney 


अगर आपको और खाने की रेसिपी चाहिए तो कृपया नोटिफिकेशन बटन को ALLOW करें।

हम हर दिन भारतीय भोजन नुस्खा अपलोड करते हैं।

कृपया हमें सपोर्ट करें और कमेंट में प्यार करें।

टीम कुकिंग हिंदी

___________



Momos recipe is the best fast food in India everyone know it. It is very tasty and spicy its shape same as a modak. I share with you a recipe of momos with chutney ( green,red) what you are like it . You can eat with momos.
Here we share a recipe of the momos.  

What ingredients you need -

For the shell ( khol) 

1.) Flour 1 cup 

2.) Oil 1 tsp 

3.) salt 1/4 tsp 

For stuffing (Baravan)

1.) cabbage 1/2 cup grated

2.) carrot 2 tbsp grated 

3.) garlic 1 tsp finely chopped 

4.) onion 2 tbsp finely chopped 

5.) soy sauce 1 tsp (Optional)

6.) crushed black pepper 1/4 tsp

7.) salt to taste 

8.) Oil 1 tbsp


Make like this-

Adding oil, salt to the flour, adding water little by little, knead a stiff dough. Put oil in a pan and heat it. Add chopped onion and garlic and fry on high flame. Fry cabbage and carrot together. Switch off the flame, add black pepper, salt and soy sauce and mix well.

Now make small balls of the kneaded dough. Roll out a dough very thin and cut it into rounds with the help of a glass. Pour two spoons of the filling mixture on the edges and apply water on it and cover the mouth like a bundle and give the shape of momos. Similarly make all the momos. Heat water in a steamer or pan. Place momos in a tray on a steamer or tawa and cook in steam for ten to twelve minutes. Serve these momos with chili sauce and chutney.

If you need more food recipe please ALLOW the notifiction button.

we upload every day indian food recipe.

please support us and love in comment.

 

Team COOKING IN HINDI

___________



Post a Comment

Previous Post Next Post