Mix Faluda Ice-cream recipe | in hindi |

Mix Faluda Ice-cream recipe | in hindi |


फालूदा


आपको क्या चाहिए-

1.) 1 कटोरी अरारोट पाउडर

2.) 2 कटोरी पानी

3.) 1/2 कटोरी चीनी

4.) एक चुटकी पीला फ़ूड कलर


Serving के लिए-

1.) 1 कटोरी कुल्फी (अपनी पसंद के अनुसार)

2.) 1 छोटा चम्मच तरबूज के बीज (सज्जा के बीज)

3.) 1 चम्मच रूह अफजा शरबत

4.) 1 छोटा चम्मच कटे हुए काजू


 ऐसे बनाएं-

चीनी को पानी में घोलकर पीले रंग और अरारोट के साथ अच्छी तरह मिला लें। अब इसे मध्यम आंच पर लगातार चलाते हुए गाढ़ा होने तक पकाएं. चकली बनाने की मशीन में एक महीन जाली लगाएं और तैयार मिश्रण को भरें। फालूदा सेंवई को आधा लीटर ठंडे पानी में निकाल लें। इन्हें पानी से निकाल कर छलनी में रख लीजिए.

परोसने से पहले, सज्जा के बीजों को थोड़े से पानी में घोल लें। अब सर्विंग बाउल में सबसे पहले भीगे हुए सज्जा के बीज, कुल्फी डालें और फालूदा सेवइयां, फिर रोहफ्जा शरबत और कटे हुए काजू से सजाएं, परोसें।

अगर आपको और खाने की रेसिपी चाहिए तो कृपया नोटिफिकेशन बटन को ALLOW करें।

हम हर दिन भारतीय भोजन नुस्खा अपलोड करते हैं।

कृपया हमें सपोर्ट करें और कमेंट में प्यार करें।

टीम कुकिंग हिंदी

___________



FALUDA


What do you needed-

1.) 1 bowl arrowroot powder

2.) 2 bowl water 

3.) 1/2 bowl sugar

4.) a pinch of yellow food color

For serving-

1.) 1 bowl kulfi ( as your choise )

2.) 1 tsp watermelon seeeds 

3.) 1 tsp Rooh Afza sharbat

4.) 1 tsp chopped cashew nuts

 Make like this-

Dissolve sugar in water and mix well with yellow color and arrowroot. now cook it on medium flame while stirring continuously till it become thick. place a fine mesh in the chakli making machine and fill the prepared mixture. take out the falooda vermicelli in half a litter of cold water. remove them from the water and keep them in a sieve.

before serving, dissolve the sajja seeds in a little water. now in the serving bowl, first of all, put the soaked sajja seeds, kulfi and decorate it with faluda sevaiyan, then Rohafza syrup and chopped cashew nuts, Serve.

If you need more food recipe please ALLOW the notifiction button.

we upload every day indian food recipe.

please support us and love in comment.

 

Team COOKING IN HINDI


________________________________________


Post a Comment

Previous Post Next Post