Mango Katli | Barfi | recipe | in Hindi | | Cooking Hindi |

 

Mango Katli | Barfi | recipe | in Hindi | | Cooking Hindi |



मैंगो कतली


आपको क्या चाहिए-

1.) 1 किलो पके आम

2.) 1 छोटा चम्मच घी

3.) स्वादानुसार चीनी

4.) आवश्यकतानुसार सिल्वर फॉयल


ऐसे बनाएं-

-आम का रस और गूदा निकाल कर फेंट लें।


-छलनी से छान लें और रेशों को हटा दें।


-यदि रस मीठा  है,  तो इसमें थोड़ी सी चीनी मिला लें।


-अगर यह खट्टा है, तो आवश्यकतानुसार अधिक चीनी डालें।


-थाली में घी लगाकर रस की मोटी परत फैलाएं और धूप में रख दें.


-जब रस सूख कर अच्छी तरह जम जाए तो इसकी कतली काट लें।


-ऊपर से स्लिवर वर्क लगाएं।

परोसें।



Mango Katli

what you needed-

1.) 1 kg Ripe Mangoes

2.) 1 tsp Ghee

3.) Sugar as per taste

4.) Sliver Foil as required

Make like this-

-Take out the mango juice and pulp and beat it.

-Fliter through a sieve and remove the fibers.

-It the juice is sweet, add some sugar to it.

-If it is sour, add more sugar as needed.

-Spread a thick layer of juice by applying ghee on the plate and keep it in the sun.

-When the juice dries up and freezes well, then cut its Katli.

-Apply sliver work on top.

Serve.

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LETS KNOW THE BENEFITS OF MANGO-

Mango is rich in vitamins and antioxidents. in summer, the panna of mangoes  peovides coolness. it is rich in caritene. 

By eating mango, the vitamin A present in it gets stored in the liver, which supplies it in the body when needed.

Common body come effective in pretecting against infections.

* Due to the low sodium content, high blood pressure patients can also eat mango comfortably, but due to the excess of potassium, Kidney patients should eat it thoughtfully.

* due to the abundance of antioxidants, mango increases the immunity power in the body.

* Keeeps the skin radiant.

* Hair loss, liver related  diseases, indigestion, constipation etc is helpful removing.

* Vitamins, minerals and fiber are found in raw mango. since it is now sweet, it is also low in calories. the enzymes present in carrie are helpful in increasing the digestive power. 

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 आइए जानते हैं आम के फायदे-


आम विटामिन और एंटीऑक्सीडेंट से भरपूर होता है। गर्मियों में आम का पन्ना ठंडक देता है। यह कैरिटिन से भरपूर है।


आम खाने से इसमें मौजूद विटामिन ए लीवर में जमा हो जाता है, जो जरूरत पड़ने पर शरीर में इसकी आपूर्ति करता है।


आम शरीर संक्रमण से बचाने में कारगर होता है।


* सोडियम की मात्रा कम होने के कारण हाई ब्लड प्रेशर के मरीज भी आराम से आम खा सकते हैं, लेकिन पोटैशियम की अधिकता के कारण किडनी के मरीजों को इसे सोच समझकर खाना चाहिए।


* एंटीऑक्सीडेंट से भरपूर होने के कारण आम शरीर में रोग प्रतिरोधक क्षमता को बढ़ाता है।


*त्वचा को चमकदार बनाए रखता है।


*बालों का झड़ना, लीवर संबंधी रोग, अपच, कब्ज आदि दूर करने में सहायक होता है।


* कच्चे आम में विटामिन, मिनरल और फाइबर पाया जाता है। चूंकि यह अब मीठा है, इसलिए इसमें कैलोरी भी कम है। कैरी में मौजूद एंजाइम पाचन शक्ति को बढ़ाने में सहायक होते हैं।

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