Homemade Kaju Katli recipe | in hindi |






काजू कतली(काजू बर्फी)


आपको क्या चाहिए-

1.) 250 ग्राम काजू

2.) 250 ग्राम मावा

3.) 250 ग्राम चीनी

4.) 1/2 गिलास पानी

5.) चाँदी का वर्क (foil)


  कैसे बनाना है-

सबसे पहले काजू को मिक्सर की सहायता से बारीक पीस लीजिये और मावा को कद्दूकस कर लीजिये.

बारीक कटे काजू और मावा मिला दीजिये. - अब आधा गिलास पानी में चीनी मिलाकर चाशनी तैयार कर लें.

चाशनी बनकर तैयार है या नहीं इसे देखने के लिए एक प्याले में पानी लीजिए इसमें थोड़ी सी चाशनी डालें।

अगर चाशनी बैटर के तले पर बैठ जाती है, तो इसका मतलब है कि चाशनी तैयार है।

अब चाशनी में मावा और काजू डालकर अच्छी तरह मिला लें. 

जिस थाली में आपकी बर्फी बनानी है, उसके नीचे और किनारों पर घी लगा दीजिये. 

इसमें तैयार मिश्रम डाल कर जमने के लिए रख दें.

अच्छी तरह जमने के बाद चाकू की सहायता से बर्फी के आकार का  काट ले व चाँदी का वर्क (foil) लगा दें.

आपकी काजू कतली तैयार है|

अगर आपको और खाने की रेसिपी चाहिए तो कृपया नोटिफिकेशन बटन को ALLOW करें।

हम हर दिन भारतीय भोजन नुस्खा अपलोड करते हैं।

कृपया हमें सपोर्ट करें और कमेंट में प्यार करें।

टीम कुकिंग हिंदी

___________


Kaju Katli ( Cashew Barfi ) 


what do you needed-

1.) 250grm cashew nuts

2.) 250grm mawa

3.) 250grm sugar

4.) 1/2 glasses of water

5.) Silver foil

 how to make -

First, grind cashew nuts finely with the help of a mixer and grate the mawa. 

mix finely chopped cashew nuts and mawa. now prepare sugar syrup by mixing sugar in half a glass of water. 

Take water in a bowl to see if the syrup is ready. A little syrup in it insert. 

If the syrup settles on the bottom of the batter, then it mean that the syrup is ready.

Now put the mawa and cashew nuts in the syrup and mix well. 

The plate in which your barfi is to be made, appli ghee on its bottom and sides. put the prepared mishram in it and keep it to freeze.

After it freezes well, cut the shape of barfi with the help of the current and put a sliver foil.

Your Cashew Barfi is ready.

If you need more food recipe please ALLOW the notifiction button.

we upload every day indian food recipe.

please support us and love in comment.

 

Team COOKING IN HINDI

_____________


Post a Comment

Previous Post Next Post