Cham cham Recipe | Bengali sweet | | in Hindi |

Cham cham Recipe | Bengali sweet | | in Hindi |


 चमचम

आपको क्या चाहिए-


1.) 1/2 किलो दूध


2.) 50 ग्राम चीनी


3.) 2 चम्मच चावल का आटा


4.) 1 नींबू


5.) 1 कप पानी


6.) 2-3 केसर के रेशे


7.) 4 बारीक कटे हुए पिस्ते 


8.) 2 इलायची


इस तरह बनाओ


-सबसे पहलें,


-गुनगुने दूध में नींबू का रस मिलाकर दूध को फाड़ दें।


-इसका पनीर बना लें।


-जब पनीर तैयार हो जाए तो इसे छान लें।


-पानी पूरी तरह निकल जाने के बाद चावल के आटे को पनीर में अच्छी तरह मिला लें


-इसकी लोई बनाकर उसमें केसर, पिस्ता और इलायची डालकर रोल कर ले


- अब प्रेशर कुकर में चाशनी तैयार कर लें


-जब यह उबलने लगे तो इसमें एक-एक करके सारे रोल डाल दें और फिर से उबाल आने दें।


-जब यह अच्छे से उबलने लगे तो कुकर का ढक्कन बंद कर दें और एक सीटी आने के बाद गैस धीमी कर दें।


-10-15 मिनट बाद इसे उतार लें और ठंडा होने दें।


-स्वादिष्ट चमचम बनकर तैयार हैं


अगर आपको और खाने की रेसिपी चाहिए तो कृपया नोटिफिकेशन बटन को ALLOW करें।

हम हर दिन भारतीय भोजन नुस्खा अपलोड करते हैं।

कृपया हमें सपोर्ट करें और कमेंट में प्यार करें।

टीम कुकिंग हिंदी

___________

Chamchams

What you needed-

1.) 1/2 kg milk 

2.) 50grms Sugar

3.) 2 tsp rice flour

4.) 1 lemon

5.) 1cup water

6.) 2-3 Saffron strands 

7.) 4 finely chopped pistachios

8.) 2 cardamom


Make like this-


-First of all, 


-Add lemon juice to lukewarm milk and tear the milk. 


-Make cheese out of it.


-When paneer is ready, sieve it.


-After completely draining the water, mix the rice flour in the paneer very well.


-Make a ball and boll it by placing saffron, pistachio and cardamom in it.


-Now prepare sugar syrup in pressure cooker.


-When  it starts boiling, put all the rolls in it one by one and let it boil again. 


-When it starts boiling well, close the lid of the cooker and after one whistle, reduce the flame.


-Take it off after 10-15 minutes and let it cool down.


-Delicious chamchams are ready.

If you need more food recipe please ALLOW the notifiction button.

we upload every day indian food recipe.

please support us and love in comment.


Team COOKING IN HINDI

___________


Post a Comment

Previous Post Next Post