लच्छा रबड़ी
आपको किस चीज़ की जरूरत है-
1.) 5 कप मलाई वाला दूध
2.) 3/4 कप चीनी
3.) 1 छोटा चम्मच इलायची पाउडर card
4.) बादाम, पिस्ता और केसर आवश्यकतानुसार।
इस तरह बनाएं -
कढ़ाई में दूध डाल कर गैस पर पकने के लिए रख दीजिये. इसे ४-५ मिनट तक पकाएं। इसमें चीनी डालकर धीमी आंच पर 8-10 मिनट तक पकने दें। अब गैस बंद कर दें और इसे ठंडा होने के लिए रख दें। ठंडा होने पर दूध के ऊपर जमी हुई क्रीम को कतरे की सहायता से काट लें और किनारे से कड़ाही के एक तरफ काट लें। अब फिर से दूध को धीमी आंच पर 8-10 मिनट तक पकने के लिए रख दें और पहले की तरह ठंडा होने के बाद मलाई के बाद एक तरफ मलाई बना लें. इस प्रक्रिया को बार-बार दोहराएं। जमी हुई रबड़ी में पिसी हुई इलायची डालें और बादाम, पिस्ता और केसर से सजाएँ।
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टीम कुकिंग इन हिंदी
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Lachha Rabri
What do you need -
1.) 5 cups
cream milk
2.) 3/2 cups
sugar
3.) 1 tsp
cardamom powder
4.) Almonds
, pistachios and saffron as required.
Make like this -
Put the milk
in the pan and keep it on the gas to cook. This for 4-5 minutes cook. Add sugar
to it and let it cook on low heat for
8-10 minutes. Now turn off the gas and keep it cool. When cold , cut the frozen
cream over the milk with the help of a
shred and cut it from the edge to one side of the pan. Now again put the milk
to cook for 8-10 minutes on low flame and after cooling as before, after rubbing, make the cream on one side.
Repeat this process again and again. Add crushed cardamom to frozen rabdi and
decorate it with almonds , pistachios and saffron.
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Team COOKING IN HINDI