Here you are required 200gm cheese,100gm thick curd,1tsp ginger garlic paste, 1/2tsp red chilli,1/2tsp roasted cumin seeds,1/4tsp turmeric,1/2tsp garam masala as per taste salt etc.
पनीर ढोकला
आपको किस चीज़ की जरूरत है-(सामग्री)
1.) 200
ग्राम पनीर
2.) 100 ग्राम गाढ़ा दही
3.) 1 छोटा चम्मच अदरक लहसुन का पेस्ट
4.) ½ छोटा चम्मच भुना जीरा
5.) ½ छोटा चम्मच लाल मिर्च
6.) ¼ छोटा चम्मच हल्दी
7.) ½ छोटा चम्मच गरम मसाला
8.)स्वादानुसार नमक और तेल तलने के लिए
· छौंक के लिए
1.) 1 बड़ा चम्मच पानी,
2.) 1 बड़ा चम्मच तेल
3.) ½ छोटा चम्मच चीनी
4.) ½ छोटा चम्मच राई
4.) 7-8 करी पत्ता
5.) 2 बारीक कटी हरी मिर्च
6.) थोडा़ सा बारीक कटा हरा धनिया
इस तरह बनाएं -
पनीर को आधा इंच मोटा काट लीजिये. दही में सारे मसाले मिला दीजिये. इस मसाले में पनीर आदि मिला कर ढक कर फ्रिज में रख दें. पनीर को फ्रिज से निकालिये और तवे पर तेल डालिये, दोनों तरफ से पलट कर पनीर को दोनों तरफ से सुनहरा होने तक पका लीजिये.
एक प्लेट में छौंक के लिए तेल गरम करें और उसमें राई डालें और काट लें। - अब इसे उतार लें और इसमें चीनी, करी पत्ता, हरी मिर्च और पानी डाल दें. - अब इसे गर्म करें, दो-तीन उबाल आने के बाद इसे सारे पनीर पर अच्छी तरह फैला दें और छौंक डाल दें. ऊपर से धनिया डाल कर गैस पर रख दीजिये.|
अगर आप पनीर का टीका बनाना चाहते हैं तो शिमला मिर्च, टमाटर, प्याज के गोल टुकड़े करके पनीर के साथ मिलाकर रख दें. फिर इसे सीख में एक-एक के क्रम में पिरोकर ओवन में सेक कर चाट मसाला व नींबू
मिला दे|
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टीम कुकिंग इन हिंदी
Paneer Dhokla
What do you need-(material)
1.) 200grm
cheese
2.) 100grm
thick curd
3.) 1 tsp
ginger garlic paste
4.) ½ tsp
red chilies
5.) ½ tsp
roasted cumin seeds
6.) ¼ tsp
turmeric
7.) ½ tsp garam masala
8.) As per taste salt and to fry oil
To choke ( sprinkle)
1.) 1tbsp
water
2.) 1tbsp
oil
3.) ½ tsp
sugar
4.) ½ tsp
rye
5.) 7-8
curry leaves
6.) 2 finely
chopped green chillies
7.) A little
finely chopped coriander
Make like this -
Cut the
cottage cheese in half inch thick. Add all the spices to the curd. Mix paneer
etc. in this spice , cover it and keep it in the fridge. Take out the cheese
from the fridge and put oil on the griddle , reverse it from both the sides and
cook it from both the sides and cook it till it turns golden.
A plate of
keep in heat the oil for a sprinkle and
add mustard seed and chop it. Take it off and add sugar , curry leaves , green
chilies and add water to it. Now heat it ,
after boiling two – three , spread it well over all the cheese and put
the chhauk. Coriander on the top gas put it.
If you want
to make paneer tika , then make round
pieces of capsicum , tomato ,onion and mix it with paneer and keep it. Then
grind it in the order of one by one in the oven and mix the chaat masala and
lemon in the oven.
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Team COOKING IN
HINDI
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