पनीर ढोकला How to make Paneer Dhokla | in Hindi | पनीर ढोकला

 


पनीर ढोकला How to make Paneer Dhokla | in Hindi | पनीर ढोकला



Here you are required 200gm cheese,100gm thick curd,1tsp ginger garlic paste, 1/2tsp red chilli,1/2tsp roasted cumin seeds,1/4tsp turmeric,1/2tsp garam masala as per taste salt etc.



पनीर ढोकला

 

आपको किस चीज़ की जरूरत है-(सामग्री)

1.) 200 ग्राम पनीर

2.) 100 ग्राम गाढ़ा दही

3.) 1 छोटा चम्मच अदरक लहसुन का पेस्ट

4.)  ½  छोटा चम्मच भुना जीरा

5.) ½  छोटा चम्मच लाल मिर्च

6.)  ¼  छोटा चम्मच हल्दी

7.) ½ छोटा चम्मच गरम मसाला

8.)स्वादानुसार नमक और तेल तलने के लिए

·                छौंक के लिए

1.) 1 बड़ा चम्मच पानी,

2.) 1 बड़ा चम्मच तेल

3.) ½ छोटा चम्मच चीनी

4.) ½ छोटा चम्मच राई

4.) 7-8 करी पत्ता

5.) 2 बारीक कटी हरी मिर्च

6.) थोडा़ सा बारीक कटा हरा धनिया


इस तरह बनाएं -

पनीर को आधा इंच मोटा काट लीजिये. दही में सारे मसाले मिला दीजिये. इस मसाले में पनीर आदि मिला कर ढक कर फ्रिज में रख दें. पनीर को फ्रिज से निकालिये और तवे पर तेल डालिये, दोनों तरफ से पलट कर पनीर को दोनों तरफ से सुनहरा होने तक पका लीजिये.

एक प्लेट में छौंक के लिए तेल गरम करें और उसमें राई डालें और काट लें। - अब इसे उतार लें और इसमें चीनी, करी पत्ता, हरी मिर्च और पानी डाल दें. - अब इसे गर्म करें, दो-तीन उबाल आने के बाद इसे सारे पनीर पर अच्छी तरह फैला दें और छौंक डाल दें. ऊपर से धनिया डाल कर गैस पर रख दीजिये.|

अगर आप पनीर का टीका बनाना चाहते हैं तो शिमला मिर्च, टमाटर, प्याज के गोल टुकड़े करके पनीर के साथ मिलाकर रख दें. फिर इसे सीख में एक-एक के क्रम में पिरोकर ओवन में सेक कर चाट मसाला व नींबू मिला दे|


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टीम कुकिंग इन हिंदी

 

Paneer Dhokla

 

What do you need-(material)

1.) 200grm cheese

2.) 100grm thick curd

3.) 1 tsp ginger garlic paste

4.) ½ tsp red chilies

5.) ½ tsp roasted cumin seeds

6.) ¼ tsp turmeric

7.) ½ tsp garam masala

8.) As per taste salt and to fry oil


To choke ( sprinkle)

1.) 1tbsp water

2.) 1tbsp oil

3.) ½ tsp sugar

4.) ½ tsp rye

5.) 7-8 curry leaves

6.) 2 finely chopped green chillies

7.) A little finely chopped coriander


Make like this -

Cut the cottage cheese in half inch thick. Add all the spices to the curd. Mix paneer etc. in this spice , cover it and keep it in the fridge. Take out the cheese from the fridge and put oil on the griddle , reverse it from both the sides and cook it from both the sides and cook it till it turns golden.

A plate of keep in heat the oil for a  sprinkle and add mustard seed and chop it. Take it off and add sugar , curry leaves , green chilies and add water to it. Now heat it ,  after boiling two – three , spread it well over all the cheese and put the chhauk. Coriander on the top gas put it.

If you want to make  paneer tika , then make round pieces of capsicum , tomato ,onion and mix it with paneer and keep it. Then grind it in the order of one by one in the oven and mix the chaat masala and lemon in the oven. 

 

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